Tampereella tehdään tulevaisuutta – toivottavasti ei epädemokraattista sellaista

Tampereen yliopiston konsistori päättää huomenna yliopistoyhteisön mahdollisuuksista toimia säätiöyliopiston hallituksessa. Asia on tuotu keskusteluun esittämällä hallituksen jäsenyydelle vaatimus riippumattomuudesta, mikä tarkoittaisi, että esimerkiksi yliopistoon työsuhteessa olevat eivät hallitukseen kelpaisi. Taustalla on väite siitä, että yliopistosta riippuvaiset henkilöt eivät kykenisi tekemään säätiöyliopiston tuloksen parantamisen kannalta riittävän rohkeita tai riskialttiita päätöksiä.

Riippumattomuusvaatimuksessa on nähty sekä perustuslaillisia että yliopistolakiin liittyviä ongelmia, sillä yhteisön ulossulkeminen niinkin tärkeästä toimielimestä kuin hallituksesta runtelee yliopiston ja tieteen autonomiaa. Julkisyliopistoissa, kuten Jyväskylässä, henkilöstö muodostaa merkittävän ja tärkeän osan hallitusta. Väitteet henkilöstön harkintakyvyn puutteesta vaikeiden valintojen äärellä, joilla riippumattomuusesitystä perustellaan, vähättelevät kymmenien ja taas kymmenien yliopistohallituksissa toimivien tekemää työtä.

Tampereella käytävä kamppailu yliopistodemokratian ja yliopistoyhteisön itsemääräämisoikeuden puolesta ei ole irrallaan valtakunnallisesta korkeakoulupolitiikasta. Tampere3 toimii nimittäin ennakkotapauksena kaikille muille Suomen yliopistoille, joiden säätiöittäminen otettaneen asialistalle heti Tampereen jälkeen. Kun mallikappale tehdään huonosti, tulee muistakin väistämättä viallisia. Siksi emme saa hyväksyä laittomia ja epädemokraattisia toimintamalleja nyt emmekä koskaan, sillä vielä jonain päivänä ne voivat koskettaa myös meitä täällä muualla. Kamppailu ei ole vain Tampereen, vaan koko Suomen tiedeyhteisön.

Toivokaamme siis, että konsistori päättää huomenna viisaasti.

Ira Vainikainen, Jyvivan puheenjohtaja